Kirjoittaja: Hanna Ojamo / Clean Up Consulting
”Puhtauden tuottaminen alkaa aina siivouksen taustaprosesseista”
Kevät on jo pitkällä ja monissa siivousliikkeissä mietitään kesätyöntekijöiden perehdytykseen liittyviä strategioita sekä mahdollisesti koulutusten sisältöjä. Tässä blogikirjoituksessa on mietitty kuinka siivouksen taustaprosessit vaikuttavat siivoukseen laatuun. Ota vinkit talteen.
Aidosti puhdasta syntyy, kun työtapahygienia ja työvälineiden puhtaus ovat kunnossa. Puhtauden tuottaminen alkaa aina siivouksen taustaprosesseista ja niiden toimivuudesta.
Siivouskohteiden laadun varmentaminen on hyvä aloittaa aina siivouskeskuksesta ja siivouksen taustaprosessien toimivuuden tarkastelusta. Siivouskeskuksen yleisilmeestä saa nopealla katsauksella käsityksen siitä, onko kohteen puhtaustaso kunnossa. Jos siivouskeskus ja työvälineet ovat huonolla hoidolla ja niiden puhtaudesta ei huolehdita, harvoin siivouksen laatukaan vastaa odotuksia. Laatukierroksille on siis hyvä sisällyttää myös käynti siivouskeskuksessa. Laadunvalvontaa tehdään usein ensisijaisesti asiakasta varten, mutta sen merkitystä siivouksen kehittämiseen ei saa unohtaa. Laadunvalvontaa säännöllisesti tekemällä, epäkohtiin pääsee tarttumaan jo ennen asiakasta.
Mikäli kohteessa otetaan pintapuhtausnäytteitä säännöllisesti, on hyvä ottaa näytteet välillä myös siivousvälineistä, siivoustekstiileistä sekä koneista. Säännöllisellä valvonnalla ja pintapuhtauden todentamisella myös työvälineiden kunto ja puhtaus saadaan pysymään hyvällä tasolla.
Silloin, kun siivousvälineiden ja koneiden kunnon ja puhtauden tarkistaminen on säännöllistä ja osa laadunvalvontaprosessia, saadaan myös koneiden huoltokustannukset pysymään maltillisina.
Puhtautta voidaan tuottaa vain puhtailla työvälineillä. On siis tärkeää, että puhtaiden siivousvälineiden ja koneiden merkitystä korostetaan edelleen, kun perehdytettävän henkilöstön kanssa puhutaan aseptiikasta sekä työtapahygieniasta.
Siivoushenkilöstöltä kysyttäessä, arjen haasteeksi nousee usein kiire ja tiukka aikataulu. Siivousvälineiden ja koneiden huoltaminen saadaan kuitenkin tehtyä tehokkaasti, kun puhdistus on osana arkipäivän tekemistä ja välineitä sekä koneita huolletaan päivittäin. Aika maksaa itsensä takaisin monin verroin, mahdollisesti jo seuraavassa työvuorossa.
Siivouskeskuksen sekä puhtaiden työvälineiden ja siivouskoneiden kunnosta on vastuussa koko henkilöstö yhteisesti. Perehdyttämällä siivoushenkilöstön huolellisesti, myös siivouksen taustaprosessit pysyvät kunnossa ja puhtaista sekä siisteistä tiloista nauttivat niin tilojen loppukäyttäjät, kuin siistijätkin.
Lämpöisiä ja siistejä kevätpäiviä!
Hanna Ojamo, puhtaus-coach