Kirjoittaja: Hanna Ojamo / Clean Up Consulting
Kevät on uudistumisen aikaa. Silloin myös monissa siivousliikkeissä tehdään siivousvälineiden kartoitusta kesää ja perussiivouksia varten. Olen koonnut tähän blogiin muutamia hyödyllisiä näkökulmia siitä, miten siivousvälineiden hankinnoissa, voidaan ottaa ympäristö ja ekologisuus huomioon ostajan näkökulmasta, menemästä sen syvemmälle valmistusprosesseihin tai valmistuksesta ja välineiden käytöstä syntyviin päästöihin.
Ekologisuus ja kestävyys ovat hygieenisyyden sekä ergonomisuuden lisäksi keskeisiä ja ratkaisevia tekijöitä ostajien valintakriteereissä siivousvälineitä valittaessa. Jo pelkästään siivousvälineiden monikäyttöisyyden ja kestävyyden kautta päästään vaikuttamaan ympäristömyönteisyyteen merkittävästi. Ei tarvita monia erilaisia välineitä, vaan usein samaa välinettä voidaan hyödyntää moneen eri työtehtävään. Laadukas, monikäyttöinen ja kestävä siivousväline, kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän siis jo pelkästään sen vuoksi, ettei hyvin suunnitellussa siivoustyössä tarvita kymmeniä eri välineitä eri tehtäviin. Laadukkaat välineet myös kestävät puhdistusta ja pesua niin, että ne voidaan pestä riittävän korkeissa lämpötiloissa ja näin varmistetaan myös niiden hygieenisyys sekä oikean huollon kautta myös pidempi käyttöikä.
Mutta kuten aina, niin myös laadukkaat siivousvälineet tulevat jossain kohtaa käyttöikänsä päähän. Ympäristönäkökulman kannalta on tärkeää, että tuote tai tuotteiden yksittäiset komponentit on rakennettu kierrätettävistä materiaaleista, jotta niiden kierrätys onnistuu ja vanha välinemateriaali voidaan joko kierrättää tai hävittää asianmukaisesti. Monen eri valmistajan siivousvälineisiin saa myös varaosina sellaisia osia, jotka tyypillisimmin kuluvat nopeimmin tai saattavat kovalla kulutuksella rikkoutua ennen aikojaan. Turhaan ostetaan kokonaan uutta välinettä, jos käytössä oleva on edelleen hyvä vaihtamalla uusi osa kuluneen tai rikkoutuneen osan tilalle. Tätä olisikin siivoustyötä perehdyttäessä hyvä täsmentää vielä lisää. Siivouskoneisiinkin vaihdetaan kuluvia osia jatkuvasti, jotta ne täyttävät tehtävänsä, joten hyödynnetäänhän tätä jatkossa myös siivousvälineiden kanssa.
Siivousvälineitä valmistetaan jo nyt kierrätettävistä materiaaleista. Esimerkiksi siivousharjoja, mikrokuitupyyhkeitä ja moppeja voidaan valmistaa kokonaan tai osittain kierrätetystä muovijätteestä. Kierrätettävää muovia hyödynnetään myös puhdistusainepakkauksissa. Moni valmistaja pakkaakin jo puhdistusaineensa suurelta osin kierrätysmuovisiin pulloihin ja kanistereihin.
Markkinoille on tullut myös puhdistusainepuristekapselit, joiden käytöllä saadaan minimoitua pakkausmateriaalin sekä muovin käyttöä puhdistusainepulloissa. Aloituspakkauksen käyttöliuospullo vain pestään, sisään puhdas vesi, kapseli perään ja hetken päästä pullossa on valmis käyttöliuos. Käyttöliuospulloa voidaan siis käyttää useita kertoja ja aina uutta liuosta tehdessä muovia säästyy yhden pakkauksen verran. Tuotteita löytyy jo sekä ammatti-, että kuluttajapuolelta.
Puhdasvesiratkaisuilla muovijätteen määrää saadaan myös merkittävästi vähennettyä.
Näillä pienillä asioilla arjen valinnoissa voidaan jokainen olla vaikuttamassa ympäristökuormituksen vähenemiseen puhtausalalla.
Iloa ja valoa kevääseen.
Hanna Ojamo, puhtaus-coach