Kirjoittaja: Hanna Ojamo / Clean Up Consulting
”Siivousrobotti on tehokas ja taloudellinen ratkaisu”
Robotiikasta on puhtausalalla puhuttu jo vuosia. Kun ensimmäisiä siivousrobotteja tuli Euroopan markkinoille, kuviteltiin, että ne yleistyisivät nopeammin. Robottien kallis hankintahinta kuitenkin jarrutti niiden yleistymistä. Lisäksi ensimmäisissä siivousroboteissa akut olivat painavia, joten niiden käyttömukavuus ei ollut siivoojan ergonomiaa tukevaa. Ensimmäiset siivousrobotit työskentelivät pääsääntöisesti kohteissa, joissa pestävää, kalustamatonta lattiapinta-alaa oli paljon. Isot tehdashallit, urheiluhallit ja suuret kauppakeskukset olivat tyypillisimpiä työkohteita ensimmäisille siivousroboteille. Näissä kohteissa siivousrobottien potentiaalia pystytään toki hyödyntämään edelleen parhaiten, mutta koneen huoltaminen on helpottunut aiemmasta.
Viime vuosina siivousrobotit ovat kehittyneet ja ominaisuuksiltaan ne sopivat yhä useampiin työkohteisiin. Siivousrobottien ohjelmakehitys ja niiden uudet käyttöominaisuudet mahdollistavat sen, että ne voivat jo toimia erinomaisesti siivoojan työparina. Pääsääntöisesti siivousrobotit ovat yhdistelmäkoneiden kaltaisia siivouskoneita, jotka pesevät ja moppaavat lattioita ohjelmoituina itsenäisesti.
Siivousrobottien tekniset järjestelmät taas tekevät mahdolliseksi myös sen, että niihin voidaan jo ohjelmoida useiden eri tilojen siivouskarttoja ja niitä voidaan hyödyntää hyvin myös kalustetuissa tiloissa. Siivousrobotin pääasiallinen tehtävä on keventää siivoustyötä ja auttaa siivoojaa tehokkuuden hallinnassa.
Siivousrobotin työskennellessä siivoojan työaikaa vapautuu muihin työtehtäviin, sellaisiin, mihin robotti ei vielä kykene. Koneellinen puhdistus takaa lattiapinnoille myös puhtaamman ja hygieenisemmän lopputuloksen. Siivousrobotti ei kykene täysin itsenäiseen työskentelyyn, vaan se tarvitsee työparikseen ihmisen, joka huolehtii sen käyttöliittymästä, puhdistuksesta ja esimerkiksi kerroksesta toiseen viemisestä.
Tulevaisuudessa älyrakennukset mahdollistavat sen, että Suomessakin siivousrobottien ominaisuuksia voidaan hyödyntää yhä paremmin ja ne voidaan ohjelmoida myös täysin itsenäiseen työskentelyyn. Itsenäinen siivousrobotti voi matkustaa hissillä työkohteen kerrosväliä ja se kykenee puhdistamaan sekä lataamaan itsensä puhdistus- ja latausasemalla. Täysin itsenäisen siivousrobotin yleistymiseen Suomessa menee vielä aikaa, sillä esimerkiksi vanhojen rakennusten hissit ja niiden ohjausjärjestelmät vaativat päivitystä, jotta ne pystyisivät keskustelemaan siivousrobottien kanssa kulkemiseen liittyvien käskyjen osalta. Aasiassa, jossa suurin osa siivousroboteista valmistetaan, voi nähdä siivousrobotin kulkevan ja työskentelevän jo itsenäisesti joissakin rakennuksissa.
Siivousrobottien yleistyessä, myös hankintahinta on maltillisempi. -Edullisin tapa hankkia siivousrobotti kohteeseen, on solmia jälleenmyyjän kanssa leasing-sopimus. Edullisimmillaan siivousrobotin saa kohteeseen noin 650 € kuukausihintaan. Tuon hinta- ja kokoluokan siivousrobotti moppaa lattioita yhdellä latauksella jopa seitsemän tuntia. Reilusti suuremman ja työteholtaan tehokkaamman siivousrobotin taas saa kohteeseen noin 1850 € kuukausihintaan, kommentoi CC-Tukun toimitusjohtaja, Jukka Tapola.
Suomi on kärkimaita siivoustyön koneellistamisessa ja automaatiossa. Koneiden tehtävä on helpottaa, keventää ja tehostaa siivoojan työtä. Koneet eivät kuitenkaan pysty korvaamaan ihmisen tuottamaa palvelua ja asiakaskohtaamisia. Siivoustyö on edelleen ja myös pitkälle tulevaisuuteen työtä, ihmiseltä ihmiselle.
Blogia kirjoittaessani haastattelin CC-Tukun toimitusjohtajaa Jukka Tapolaa. Kiitokset Jukalle.
Puhdasta tulee vain puhtailla työvälineillä. Siivousrobotit ja -koneet saa parhaiten pidettyä puhtaina Sini Pro:n siivousharjoilla. Esimerkiksi kapea, pitkävartinen pesuharja soveltuu erinomaisesti koneiden säiliöiden puhdistamiseen. Tutustu monipuoliseen valikoimaan linkistä. Siivousvälineet ja -tarvikkeet tuoteryhmittäin | Sini Pro
Siivouksellista syksyä jokaiselle lukijalle!
Hanna Ojamo, puhtaus-coach