Kirjoittaja: Hanna Ojamo / Clean Up Consulting
Iltojen pimetessä ja päivän lyhentyessä, väistämättäkin tuntee, että syksy tekee tuloaan. Arki koittaa jälleen kesäkuukausien jälkeen. Ihana, odotettu arki. Rutiinit luovat turvallisuuden tunnetta, niin työssä, kuin vapaa-ajalla.
Kesän jälkeen palaamme työhön useimmiten levänneenä ja täynnä energiaa. Sehän tietysti on ansaitun vuosiloman tarkoitus, palauttava jakso, jolloin ei työasioita mietitä, vaan keskitytään lepäämiseen ja lomailuun. Kesäloman jälkeen, kun olo on levännyt ja energinen saattaa tärkeät päivittäiset elpymisjaksot helposti unohtua arjen kiireiden lomassa. Omasta palautumisesta on tärkeää huolehtia päivittäin myös työpäivän aikana. Pienikin tauko työn lomassa auttaa kehoa sekä mieltä elpymään ja jaksamaan virkeänä koko työpäivän ja työpäivän jälkeisen vapaa-aikasi.
Syksyä ajatellen keräsin sinulle vinkkejä työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin.
- Polttoainetta keholle. Omalle keholle sopiva ravinto ja säännöllinen ruokailurytmi pitävät mielen ja kehon virkeänä. Työpäivän aikana on tärkeää myös muistaa juoda riittävästi.
- Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty. Ennakointi ja työpäivän suunnittelu sujuvoittavat työn tekemistä. Töiden kalenterointi auttaa ajanhallinnassa. Ajanhallinta taas lisää työnhallinnan tunnetta.
- Hyvät työasennot. Omasta työergonomiasta huolehtiminen auttaa kehoa jaksamaan fyysistä kuormittavuutta. Oikeanlaiset työjalkineet sekä ergonomiset työvälineet- ja koneet ovat avainasemassa. Hankalien ja staattisten työasentojen jälkeen, on hyvä muistaa vastaliikkeet.
- Tauoista huolehtiminen. Tauolla kannattaa mahdollisuuksien mukaan ohjata ajatukset pois työstä ja nauttia ravitseva ateria työkaverin kanssa rupatellen tai keskittyen omiin ajatuksiin. Sinä tiedät mitä kulloinkin tarvitset.
- Taukoliikunta. Taukojen aikana on tärkeää tehdä muutamia venytysliikkeitä, jotta verenkierto vilkastuu, lihakset ja aivot saavat happea. Taukoliikunta ei tarkoita hikijumppaa ruokatauolla.
- Työajasta huolehtiminen. Kannattaa välttää yli- ja myös alisuoriutumista. Poikkeustilanteissa joustavuus on tietysti tärkeää, puolin ja toisin.
- Töitä ei kannata viedä kotiin. Työmatka on hyvä hyödyntää töistä irtautumiseen ja laskeutua vapaalle.
- Palautuminen. Henkinen ja fyysinen palautuminen työpäivästä ovat hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeitä.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi syntyy riittävästä levosta ja unesta, ravinnosta jota nautimme, liikunnasta, palautumisesta ja henkisestä energiatilastamme. Koska ihminen on yksilö, palaudumme myös eri tavoin ja tarvitsemme kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin elementtejä eri määriä eri päivinä ja eri elämäntilanteissa. Silloin, kun osaamme tunnistaa palautumisen tarpeemme, ja reagoimme niihin riittävästi, voimme hyvin niin työssä, kuin vapaa-ajalla.
Työniloa ja hyvinvointia jokaisen lukijan saapuvaan syksyyn.
Hanna Ojamo, puhtaus-coach