Kirjoittaja Hanna Ojamo / Clean Up Consulting
Tässä blogissa käsittelen manuaalisten ammattisiivousvälineiden puhdistusta.
Siivousvälineiden oikeanlainen puhdistus on tärkeä osa ammattisiivousta. Välineiden huolellisella puhdistamisella turvataan siivouksen laatua ja hygieenistä lopputulosta. Tässä muutamia keskeisiä vinkkejä ammattisiivousvälineiden puhdistukseen.
Muistathan suojautua myös itse lopputöiden aikana oikein? Tarvitset suojakäsineet ja suojalasit suojaksesi myös siivousvälineitä ja koneita huollettaessa.
Siivousvaunujen kosketuspinnat ja likaantuneet kohdat pyyhitään huolellisesti mikrokuitupyyhkeellä, myös välinevarret ja rikkalapio pyyhitään. Vaunuista kannattaa poistaa kaikki turha tavara ja pitää mukana vain tarvittavat välineet ja tarvikkeet. Vaunujen sangot ja säilytyslaatikot ja niiden kannet pestään desinfioivassa pesukoneessa tai manuaalisesti esimerkiksi yleispuhdistusaineella ja harjalla sekä huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti. Siivousvaunujen pyörät puhdistetaan pölystä ja hiuksista myös säännöllisesti.
Siivousharjoista poistetaan irtolika ja ne pestään desinfioivassa pesukoneessa hygieniaohjelmalla tai desinfioidaan manuaalisesti upottamalla ne desinfioivaan käyttöliuokseen. Tämän jälkeen harjat huuhdellaan ja kuivataan ilmavasti. Myös muut kovat siivousvälineet, kuten kuivaimet ja levykehykset kannattaa pestä desinfioivassa pesukoneessa, jos mahdollista. Kuivaimien kumiosat voi pestä myös moppien tai lattiapyyhkeiden kanssa tekstiilipesukoneessa.
Käyttöliuos- ja kostutuspullot pestään myös päivittäin ja huuhdellaan sekä kuivatetaan ilmavasti. Jos mahdollista, käyttöliuospullot ja niiden korkit kannattaa myös pestä desinfioivassa pesukoneessa. Samoin annostelumittojen ja pumppujen hygieenisyys taataan säännöllisellä ja päivittäisellä puhdistuksella.
Siivoustekstiilien, kuten mikrokuitumoppien ja siivouspyyhkeiden irtolika poistetaan harjaamalla tai käyttämällä erillistä moppien esipuhdistuskonetta jokaisen käyttökerran jälkeen. Esipuhdistus kannattaa tehdä huolellisesti, näin moppien ja siivouspyyhkeiden käyttöikä pitenee ja ne säilyttävät myös likaa irrottavan ja keräävän ominaisuutensa paremmin. Myös tekstiilipesukone pysyy puhtaampana. Tasopyyhkeet on myös hyvä avata, jotta ne pääsevät puhdistumaan koneessa kunnolla. Mikrokuitupyyhkeet ja mopit suositellaan pestävän erillään valmistajan ohjelämpötiloja noudattaen. Älä täytä tekstiilipesukonetta liian täyteen. Rumpuun pitää jäädä pesun ajaksi liikkumatilaa tekstiileille. Pyykkipussit pestään myös käytön jälkeen valmistajan ohjelämpötiloja noudattaen. Tekstiilien pesussa on hyvä muistaa, että lämpödesinfektio tapahtuu + 70 C asteessa. Jos siivoustekstiilit pestään alhaisemmissa lämpötiloissa, on hyvä valita sellainen tekstiilipesuaine, joka tuottaa kemiallisen desinfektion.
Muistathan käsitellä likaisia siivoustekstiilejä ja välineitä aina suojakäsineillä ja puhtaita tekstiilejä ja siivousvälineitä aina puhtain ja desinfioiduin käsin tai puhtain suojakäsinein.
Siistejä syyskelejä sinulle.
Hanna Ojamo, puhtaus-coach