Kirjoittaja: Hanna Ojamo / Clean Up Consulting
Siistijän tärkein työväline on hyvinvoiva ja ergonomisesti terve keho. Hyvillä ja ergonomisilla työvälineillä sekä siivouskoneilla voidaan tukea ergonomista työskentelyä ja edesauttaa työn mielekkyyttä sekä työssäjaksamista.
Ergonomisella työskentelyllä turvataan työntekijän turvallinen, terveellinen, tehokas ja häiriötön toiminta sekä työnsuoritus. Ergonomialla turvataan myös työvälineiden ja työmenetelmien kehitys henkilöstön kykyjen ja toiminnan mukaisiksi. Ergonomia itsessäänhän on ihmisen ja tekniikan välisen vuorovaikutuksen kehittämistä.
Työvälineet ja siivouskoneet kehittyvät jatkuvasti ja siivoustyön fyysinen kuormittavuus vähenee. Työvälineistä tulee koko ajan kehityksen myötä kevyempiä, helppo- ja monikäyttöisempiä sekä helpommin huollettavia. Uudet työvälineet ja koneet ovat yhä helpompia käyttää ja opetella hallitsemaan. Ergonomisempien työvälineiden johdosta koko siivousprosessista on tullut helpommin hallittava.
On tärkeää osata hyödyntää työvälineitä oikein, jolloin työvälineistä ja koneista saadaan oikea vaste työn fyysisen kuormittavuuden vähenemiseen. Siistijä voi jatkuvasti itse vaikuttaa oman työn kuormittavuuden vähentämiseen hyödyntämällä työvälineitä, koneita ja siivousmenetelmiä oikein ja ohjeistusten mukaisesti.
Siivoustyöstä puhutaan usein fyysisesti kuormittavana työnä, jota se toki on pitkään ollutkin siivousmenetelmien vielä ollessa kehittymättömiä. Siivousvälineiden ja menetelmien kehittyessä, siivoustyön fyysinen kuormittavuus on kuitenkin vähentynyt. Siivoustyöstä olisi tärkeää alkaa puhua ergonomiaa ja kehon liikettä tukevana työnä, sillä siivoustyössä keho saa positiivista liikettä. Siistijällä itsellään on mahdollisuus vaikuttaa liikkeen positiivisuuteen tai negatiivisuuteen kehon kuormittavuuden osalta omilla ergonomiavalinnoillaan, esimerkiksi työasento tai välinevalinnoilla.
Ergonomisen työn varmistamiseksi on muistettava perehdytyksen tärkeys. Huolellisella ergonomiaperehdytyksellä voidaan ehkäistä tapaturmia, sairaspoissaoloja sekä työperäisiä tuki- ja liikuntaelinsairauksia.
Ammattisiivouksessa käytettävät siivousvälineet ovat kestäviä ja ergonomiaa tukevia välineitä. Mikrokuituiset siivoustekstiilit ja oikeat menetelmät tekevät siivouksesta kevyempää ja tehokkaampaa. Koneellista puhdistusta kannattaa suosia aina, kuin se on mahdollista, sillä puhtaustuloskin on huomattavasti parempi kevyemmällä työllä moppauksen sijaan. Puhdistusaineiden oikea annostus tukee ergonomiaa paljon enemmän, kuin mielletäänkään. Oikea annostelu vähentää pintojen peruspuhdistuksen tarvetta ja tekee ylläpitosiivouksesta kevyempää sekä luonnollisesti myös ekologisempaa.
Hyvin suunniteltu siivouskonsepti tukee siistijän kehon liikettä ja auttaa pitämään tekijänsä terveenä ja työkykyisenä.
Oodi liikkuvalle työlle! Liike on ennaltaehkäisevä lääke.
Lähde: 15.2.2022 https://www.superliitto.fi/tyoelamassa/tyohyvinvointi-tyosuojelu-ja-tyoelaman-kehittaminen/ergonomia/
Aurinkoista helmikuuta.
Hanna Ojamo, puhtaus-coach